THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, August 01, 2017

Sebotol air mineral

Assalamualaikum.


This post ada related sikit with my conference kat Shangri La Hotel baru-baru nih.
Biasalah bila conference kat hotel, diorang akan provided lots of water bottle and pencil or pen.
And my kerja ialah. 
I always took banyak dua benda tuh.
Tak do nya siapa nak marah ke apa, kan.
Yelah. It's free ok.

Air tuh. I will simpan buat stock. 
So in case ada event jauh-jauh, boleh grab nih jer. And throw.
Or ada some friends datang rumah. And tak pandai buat air yang jenis kaler-kaler.
Hidang ni jer. Air putih tu sihat ok. 
Tu maksudnya i cares for you.
Hhehheheh...

About the pencil or pen, I usually bagi kat my department as souvenir.
And mostlly i likes untuk bagi kat anak buah.
Diorang excited terlebih.
So diorang happy, you also happy.
And, jimat gak kan?
Tak payah keluar modal juta-juta nak buat kebaikan.
Alhamdulillah.

Another kebajikan yang i will shared here are, masa dalam perjalanan balik daripada conference.
Jalan punya jalan, nak ke public transport terdekat.
Jumpalah one lelaki, around 40 plus dengan mangkuk keciknya.
I hate it when i see someone like him.
Which is meminta simpati orang ramai.
Which i hopes dia boleh cuci tandas untuk mendapatkan rezeki hasil titik peluhnya.
But i can't say much because I donno what his disabalities.
Which looks normal. Cukup sifat.
But not jugde him, kita tak tahu akan kisah hidupnya.
Kan?

Dulu if jumpa orang macam nih, selalunya akan bagi la duit. 
Or cekau duit kawan, and bagi depa semua nih.
Biar my friends nih tahu sikit aktiviti menderma-derma nih.
Hhehhehe...
My friend called me Robin Hood for that kind of action.
Whatever la.

But now, i think I prefer something than money semata-mata.
Mana tau diorang ada ejen ke kan.
Lagilah kesian.
At least what i give adalah untuk diorang isi sikit perut sendiri.

So as diri pon tak prepared nak beli apa-apa that evening. I just bagi that man one of my water bottle.
Lagi pon panas time tuh.
Ok what...
Alhamdulillah rezeki bagi-bagi.
See, simple kan nak buat kebaikan.
I told you!

And esoknya, my last conference day. I siap-siap prepared ambil dua bottle extra untuk that guy.
Also the lunch pack yang dapat. I reserved for him.
Don't worry about me guys.
Still kenyang lagi sebab breakfast diorang served lambat sangat. Pukul 1100 pagi. 
So i called that a brunch!
Or if lapar sangat ke nanti. I can drop at any kedai makan later on the way balik rumah.

Unfortunately, when i walked at the same place i seen him yesterday.
Dia tak ada. And langsung tak ada.
Bayangpon tak ado.
Not my luck anyway.
Sigh.

I pray he find his strength, to work and kumpul duit from his own hands.
InsyaAllah.
And find his own happiness.